به راحتی وقت مشاوره بگیرید

همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به رفع مشکلات حقوقی خود زیر نظر وکیل پایه یک دادگستری و متخصص داریم.

مهریه عندالاستطاعه

مهریه عندالاستطاعه

مهریه عندالاستطاعه نوعی از مهریه می باشد که طی آن مرد تنها در شرایطی که توانایی مالی برای پرداخت مهریه را داشته باشد، مهریه را یکجا پرداخت میکند و زن حق جلب مرد را در این نوع مهریه نخواهد داشت.

مهریه عندالاستطاعه چیست
مهریه عندالاستطاعه چیست

مهریه عندالاستطاعه چیست

همانطور که بالا تر گفته شد مهریه انواع مختلفی دارد که متناسب با نوعی که هنگام نکاح توسط زوجین ذکر شده است قوانین و شرایط متفاوتی دارد.

بسیاری از مواقع ممکن است کلمه مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه به گوش شما خورده باشد، مهریه عندالاستطاعه نوعی از مهریه می باشد که زن برای گرفتن آن حق جلب مرد را نخواهد داشت و تنها با مراجعه به دادگاه خانواده میتواند درخواست مهریه از مرد کند.

در شرایطی که مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد ابتدا درخواست خود را به دادگاه تقدیم کرده و پس از بررسی شدن اموال مرد توسط بازرسان دادگاه و اثبات عدم توانایی مالی مرد برای پرداخت مهریه مهریه تقسیط میشود.

عندالاستطاعه بودن مهریه به این معنی می باشد كه زن زمانی می‌تواند مهریه خودش را مطالبه كند كه استطاعت پرداخت مهریه را به عهده زوج ببیند یعنی مرد توان پرداخت مهریه را به صورت کامل داشته باشد. اگر توان پرداخت نداشته باشد زن این حق را نخواهد داشت.

گاهی افراد فکر میکنند مهریه عندالاستطاعه زندان دارد، در این خصوص باید بگوییم که چنانچه مرد با وجود داشتن استطاعت مالی، از پرداخت مهریه حتی به صورت اقساطی امتناع کند توسط دادگاه بازداشت خواهد شد چرا که این کار فرار از دین مهریه عندالاستطاعه به حساب خواهد آمد و مجازات مربوط به خود را دارد.

شرایط مهریه عند الاستطاعه چیست؟

چنانچه نوع مهریه عندالاستطاعه باشد طبق قانون جدید مهریه عندالاستطاعه، زن در صورتی می تواند مهریه را دریافت کند که مالی به غیر از مستثنیات دین، به دادگاه و اجرای ثبت برای توقیف معرفی کند.

البته این مال می تواند منقول مانند خودرو، وجه نقد حساب بانکی و یا مال غیر منقول مثلا ملک باشد. اگر زوج کارمند باشد توقیف ۴/۱ یا ۳/۱ حقوق با توجه به فرزند داشتن او امکان پذیر خواهد بود. آنچه در مهریه عندالاستطاعه حائز اهمیت است این است که اعمال ماده ۳ قانون محکومیت های مالی یعنی همان جلب زوج وجود ندارد و دادخواست اعسار از پرداخت مهریه نیز در این مورد معنایی نخواهد داشت.

 فواید مهریه عندالاستطاعه
فواید مهریه عندالاستطاعه

فواید مهریه عندالاستطاعه

همانطور که میدانید مهریه بر اساس انواع آن، فواید مخصوص به خود را دارد، به عنوان مثال یکی از فواید مهریه از نوع عندالاستطاعه این است که زن حق جلب مرد را در این نوع مهریه نخواهد داشت.

تکلیف مهریه عندالاستطاعه در طلاق

با توجه به گفته های بالا، تکلیف مهریه عندالاستطاعه در طلاق به طوری می باشد که زن ابتدا درخواست صدور اجرائیه مهریه را به دفترخانه ازدواج ثبت کننده عقد نکاح تقدیم میکند و پس از صدور اجرائیه اگر مالی در اداره ثبت یافت نگردد در این خصوص گواهی صادر می گردد.

زوجه دادخواست مطالبه مهریه خود را به همراه گواهی اداره ثبت و سایر مدارک، به دادگاه خانواده تقدیم می کند، پس از تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده، دادگاه حکم بر پرداخت مهریه توسط زوج در صورت داشتن استطاعت مالی را صادر میکند.

اگر زوج درخواست اعسار از پرداخت محکوم به، به دلیل عدم استطاعت مالی داشته باشد، دادگاه وضعیت مالی مرد را مورد بررسی قرار میدهد و در صورت احراز استطاعت مالی وی، متناسب با توانایی مرد برای پرداخت مهریه و همینطور اموال مرد ازجمله ملک، مغازه، ماشین و … مهریه را تقسیط میکند پس پاسخ به این سوال شما که آیا مهریه عندالاستطاعه قسطی میشود “بله” خواهد بود.

شما عزیزان میتوانید برای کسب اطلاعات در رابطه با میزان هزینه استرداد جهیزیه و همچنین دریافت مشاوره رایگان با بهترین وکیل برای استرداد جهیزیه با یکی از شماره تلفن های ما در دفتر وکالت تهران تماس حاصل فرمایید.

چگونه مهریه عندالاستطاعه را بگیریم؟
چگونه مهریه عندالاستطاعه را بگیریم؟

چگونه مهریه عندالاستطاعه را بگیریم؟

اگر برای شما این سوال پیش آمده است که چگونه مهریه عندالاستطاعه را بگیریم باید به شما بگوییم اولین قدم در گرفتن مهریه از نوع عندالاستطاعه، پس از درخواست اجرائیه از دفتر ازدواج و صدور گواهی ثبت مبنی بر عدم دسترسی به دارایی زوج، ارسال دادخواست به دادگاه خانواده می باشد. برای بهتر و سریع تر انجام شدن روند گرفتن مهریه از نوع عندالاستطاعه پیشنهاد میکنیم حتما با یک وکیل مهریه رایگان و حرفه ای مشورت کنید.

فرق مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه چیست

با توجه به گفته های بالا فرق مهریه عندالاستطاعه و مهریه عندالمطالبه این است که در مهریه ای که از نوع عندالمطالبه باشد زن میتواند هرگاه که خواست اقدام به دریافت مهریه خود کند ولی در نوع مهریه عندالاستطاعه دادگاه پس از احراز استطاعت مالی زوج، متناسب با میزان توانایی مرد برای پرداخت مهریه ، اقساط مهریه را تعیین خواهد کرد.

عندالاستطاعه بودن مهریه به این معنی می باشد كه زن زمانی می‌تواند مهریه خودش را طلب كند و مرد را ملزم به پرداخت آن كند كه استطاعت پرداخت مهریه را به عهده زوج ببیند یعنی مرد توان پرداخت مهریه را داشته باشد که اگر توان پرداخت نداشته باشد زن این حق را ندارد که طلب مهریه کند.

در مهریه عندالاستطاعه از نظر اسلام، اگر مهریه عندالمطالبه و عندالقدره و الاستطاعه باشد، هیچ فرقی در شرع اسلام ندارد و نباید این دو مساله را هم دیگر جدا کرد و عنوان کرد که عندالمطالبه قابل پیگیری است اما عندالاستطاعه قابل پیگیری نیست. در حالی که در شرع اسلام هر دو قابل پیگیری است و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارد.

همینطور قوانین و ضوابط مربوط به مهریه عندالاستطاعه بعد مرگ شوهر، مهریه زن بر ذمه مرد قرار دارد یعنی از بدهی های مرد محسوب و مهر زوجه بعد از فوت شوهر هم مانند دیگر دیون او از محل ترکه او پرداخت می شود.

مهریه زن پس از مرگ شوهر، هم در عقد دائم و هم در عقد موقت قابل مطالبه است و از این جهت با هم تفاوتی ندارند و تنها تفاوت آن ها در این است که اگر عقد موقت به ثبت رسمی نرسیده باشد، امکان مطالبه آن از راه اجرای ثبت وجود نخواهد داشت.

مشاوره وکیل مهریه
مشاوره وکیل مهریه

مشاوره وکیل مهریه

یکی از بهترین راه ها برای بهتر انجام دادن مسیر و روند گرفتن مهریه چه از نوع عندالامطالبه چه عندالاستطاعه، گرفتن مشاوره از یک وکیل حرفه ای و مسلط می باشد، وکیل مهریه میتواند شما را با قوانین جدید مهریه آشنا کرده و کارهای اداری و حقوقی مربوط به پرونده شما را سریعتر انجام دهد، با داشتن یک وکیل مسلط به قوانین جدید شانس شما برای گرفتن سریع تر مهریه خود قطعا بیشتر خواهد بود.

برای این که بتوانید عملیات طلاق را طی کنید، استخدام وکیل طلاق، ضروری نیست. ولی کمک گرفتن از یک وکیل طلاق می تواند سختی های این مسیر را بسیار کم تر کند. وکیل طلاق، کسی است که به شما در دفاع از پرونده تان کمک می کند و قوانین و مقرراتی که می توانید از آن ها کمک بگیرید را به شما یاداوری می کند.

نمونه دادخواست مطالبه مهریه عندالاستطاعه
نمونه دادخواست مطالبه مهریه عندالاستطاعه

نمونه دادخواست مطالبه مهریه عندالاستطاعه

ریاست محترم شعبه ….. دادگاه خانواده 2 تهران

با سلام ؛

احتراما به استحضار می رساند که اینجانبه به موجب سند نکاحیه شماره …… مورخ…. به عقد دائم خوانده محترم در آمده ام و مهریه مندرج در عقد نامه تعداد ….. سکه تمام بهار آزادی است که به صورت عندالاستطاعه می باشد. خوانده شاغل و دارای استطاعت مالی لازم برای پرداخت مهریه است.

لذا با تقدیم این دادخواست، رسیدگی و صدور حکم شایسته به شرح ستون خواسته مورد استدعاست.

نمونه لایحه دفاعیه زوج در دعوی مطالبه مهریه عندالاستطاعه

ریاست محترم شعبه ….

با سلام؛

احتراما اینجانب خوانده پرونده کلاسه شماره ….. مطروحه در آن شعبه محترم با موضوع مطالبه مهریه عندالاستطاعه توسط همسرم، موارد زیر را در دفاع از خویش به استحضار می رسانم.

هر چند بنده پرداخت تعداد ….. سکه بهار آزادی را به عنوان مهریه همسرم در صورت استطاعت تعهد نموده ام، اما با توجه به فوت پدرم و به جا ماندن میراث وی، استحضار دارید که با قبول ترکه متوفی، پرداخت بدهی های وی نیز به عهده ورثه قرار می گیرد.
پدر مرحوم این جانب دارای کارخانه تولید مواد شیمیایی بوده که به دلیل فشار وارده تحریم ها، در حالت ورشکستگی قرار داشته است و میراث به جا مانده وی تکافوی بدهی های شرکت را نمی دهد.
در صورت عدم قبول دفاعیات بنده، خواهشمندم با ارجاع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری در رشته حسابرسی، مشخص فرمایید که بنده توان پرداخت مهریه همسرم را ندارم و همسرم به اشتباه این جانب را دارای استطاعت پرداخت حدود یک میلیارد تومان می داند.
مراتب جهت صدور دستور به حضور اعلام می گردد.
با احترام مجدد- خوانده

رای وحدت رویه مهریه عندالاستطاعه:

رأي وحدت‌ رويه شماره 708 هيأت عمومي ديوان عالي كشور در خصوص تقسيط مهريه مسقط حق حبس زوجه نيست
الف: مقدمه
جلسه هيأت ‌عمومي ديوان‌عالي كشور در مورد پرونده رديف 87 /3 وحدت ‌رويه، رأس ساعت 10 بامداد روز سه ‌شنبه مورخ 22 /5 /1387 به رياست حضرت آيت ‌الله مفيد رييس ديوان‌ عالي كشور و با حضور حضرت آيت ‌الله دري نجف ‌آبادي دادستان كل كشور و شركت اعضاي شعب مختلف ديوان ‌عالي كشور در سالن اجتماعات دادگستري تشكيل و پس از تلاوت آياتي از كلام ‌الله مجيد و قرائت گزارش پرونده و طرح و بررسي نظريات مختلف اعضاي شركت ‌كننده در خصوص مورد و استماع نظريه جناب آقاي دادستان كل كشور كه به ترتيب ذيل منعكس مي ‌گردد، به صدور رأي وحدت ‌رويه قضايي شماره 708 – 22 /5 /1387 منتهي گرديد.
ب: گزارش پرونده
احتراماً معروض مي ‌دارد: بر اساس گزارش 43028 – 12 /12 /1386 رييس كل محترم حوزه قضايي استان اصفهان، از شعب ششم و نوزدهم دادگاه‌ هاي تجديدنظر اين استان به‌ موجب دادنامه ‌هاي 1370 – 13 /8 /1386 پرونده كلاسه 86 /1220 و 75 – 4 /9 /1386 پرونده كلاسه 105-86، در استنباط از ماده 1085 قانون مدني آراء مختلف صادر گرديده است كه خلاصه جريان امر ذيلاً منعكس مي ‌گردد.
1- طبق محتويات پرونده كلاسه 86 – 1220 شعبه ششم دادگاه تجديدنظر استان اصفهان، آقاي بهنام توسلي فرزند عباس به طرفيت خانم الهه بابايي دارگـاني فرزند نورالله به خواسته الزام به تمكين و ادامه زندگي مشترك اقامه دعوي نموده، كه موضوع در شعبه بيستم دادگاه عمومي حقوقي اصفهان به ‌شرح ذيل به صدور دادنامه 860997035200021 – 27 /5 /1386 منتهي گرديده است:
«… با عنايت به اينكه زوجه صراحتاً تمكين خود را منوط به دريافت كل مهريه نموده و به حق حبس استناد نموده ‌است، نظر به اينكه نامبرده مهريه را مطالبه نموده و با احراز اعسار خواهان از پرداخت يكجاي مهريه، حكم به تقسيط صادرشده و خواهان در حال پرداخت اقساط است و حسب استعلام از اجراي احكام، خوانده نسبت به وصول اقساط اقدام نموده ‌است، لذا تمسّك به حق حبس و اناطه تمكين به دريافت كل مهريه با وضعيت اعسار خواهان از پرداخت يك جاي مهريه، كه مدت‌ ها طول خواهد كشيد، عملاً موجب حرج براي زوج خواهد بود. نظر به اينكه حكم موضوع منوط نمودن تمكين، وصول مهريه در چنين حالتي اعسار خواهان و صدور حكم تقسيط به ‌وسيله دادگاه در قانون مدني مبهم مي ‌باشد، لذا به استناد اصل 167 قانون اساسي و با توجه به فتاواي مراجع عظام تقليد از جمله حضرات آيات محمدتقي بهجت، ناصر مكارم شيرازي، سيد عبدالكريم موسوي اردبيلي، حسين نوري همداني، در اين مورد حق حبس ساقط مي ‌گردد، لذا دادگاه دعوي خواهان را وارد دانسته، حكم به الزام خوانده به تمكين از زوج صادر و اعلام مي‌ گردد.»
اين رأي در شعبه ششم تجديدنظر استان به ‌موجب دادنامه – 13 /8 /1386 به لحاظ اينكه با صدور حكم اعسار و تعيين اقساط براي پرداخت مهريه، زوج بايد فقط اقساط معينه را پرداخت نمايد و مهريه صرفاً نسبت به همان مقدار حال و مابقي مؤجل است و با وصف تقسيط مهريه شرط مذكور در قسمت اخير ماده 1085 محقق نمي ‌شود و زوجه نمي‌ تواند از حق حبس موضوع ماده مذكور استفاده نمايد، مورد تأييد قرار گرفته‌ است.

مهریه عندالاستطاعه چیست

در شرایطی که مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد ابتدا درخواست خود را به دادگاه تقدیم کرده و پس از بررسی شدن اموال مرد توسط بازرسان دادگاه و اثبات عدم توانایی مالی مرد برای پرداخت مهریه مهریه تقسیط میشود.

چگونه مهریه عندالاستطاعه را بگیریم

اولین قدم در گرفتن مهریه از نوع عندالاستطاعه ارسال درخواست به دادگاه خانواده می باشد.

چجوری مهریه عندالاستطاعه بعد مرگ شوهر بگیریم

مهریه زن پس از مرگ شوهر، هم در عقد دائم و هم در عقد موقت قابل مطالبه است و از این جهت با هم تفاوتی ندارند و تنها تفاوت آن ها در این است که اگر عقد موقت به ثبت رسمی نرسیده باشدامکان مطالبه آن از راه اجرای ثبت وجود نخواهد داشت.

بیشتر بخوانید

رزرو وقت آنلاین و تلفنی

از مرکز وکالت تهران

آخرین مطالب

------

مشاوره شبانه روزی

02188939832
1 1 رای
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
خدمات وکالت

تیم وکالت تهران از سال 1388 مشغول به فعالیت‌های گوناگون در حوزه حقوقی و قضائی شده است. با داشتن روزانه تعداد زیادی از کاربر یکتا از طریق شبکه حقوقی (وبسایت‌ها) توانسته‌ایم تعداد قابل توجهی از کاربران نیازمند حوزه حقوقی را جذب کنیم. حال مشکلاتی در تمام این سال‌ها مردم را به خود درگیر کرده بود که ما برای آن راه حل ایجاد کردیم.

مسیریابی تا عدالت