به راحتی وقت مشاوره بگیرید

همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به رفع مشکلات حقوقی خود زیر نظر وکیل پایه یک دادگستری و متخصص داریم.

قیومیت چیست

قیومیت چیست

اگر میخواهید بدانید قیومیت چیست باید بگوییم قیومیت به معنای سرپرستی می باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا با تفاوت قیمومیت و حضانت و نحوه گرفتن قیومیت برای محجور آشنا شوید.

قیم به معنی فردی می باشد که سرپرستی کسی یا چیزی را برعهده دارد. در قانون ایران قیم یعنی سرپرست و تکیه‌گاه. در حقوق بین‌الملل در دوران پس از جنگ جهانی اول این عبارت برای سرپرستی یک کشور توسط کشور دیگر به حکم جامعه ملل اطلاق می‌شد.

برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی و کسب اطلاعات در رابطه با شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر کلیک کنید.

سوالات متداول
تفاوت قیمومیت و حضانت
تفاوت قیمومیت و حضانت

تفاوت قیمومیت و حضانت

یکی از بیشترین مواردی که ذهن افراد را در رابطه با قیومیت به خود درگیر میکند این است که تفاوت قیمومیت و حضانت چه می باشد و ایا حضانت همان قیومیت است؟ در رابطه با تفاوت قیمومیت و حضانت باید بگوییم حضانت فرزندان که ناظر است بر مراقبت جسمی و فیزیکی از قرزندان تا زمانی که به سن بلوغ برسند بر اساس قانون مدنی به عهده پدر یا مادر کودک قرار دارد. اما قیمومت نهادی است که برای اداره امور مالی اشخاص محجور پیش بینی شده است و از طرف دادگاه تعیین می شود.

در رابطه با قیمومت در حقوق ایران باید بگوییم قیمومت در حقوق ایران نهادی می باشد که برای حمایت از حقوق محجوران پیش بینی شده و قیم، کسی است که پس از صدور حکم قیمومیت از سوی دادگاه به این سمت رسیده و وظیفه اداره امور مالی و در مواردی، امور غیر مالی محجور نظیر اجازه اشتغال به او را بر عهده دارد.

پیشنهاد میشود مقاله کفالت چیست را حتما مطالعه فرمایید.

واژه قیمومیت چیست

واژه قیمومیت به معنای سرپرستی می باشد و برای اداره امرو مالی فرزندان می باشد و توسط دادگاه تعیین می گردد.

بر اساس ماده 1168 قانون مدنی ایران: حضانت هم حق و هم تكلیف والدین است. بنابراین کسانی که حضانت بر عهده ی آنان می باشد نه تنها امور مالی فرزندان بلکه باید از نظر جسمی و روحی از فرزندان تحت حضانت مراقبت و نگهداری کنند. و تمام امور فرزندان از هر لحاظ به کسی که حضانت را بر عهده دارد سپرده می شود.

پدر در حضانت فرزند خود اولویت دارد و پس از مرگ پدر حق حضانت به مادر داده می شود و هیچ کس نمی تواند این حق را از وی بگیرد مگر آنکه در دادگاه صالح عدم صلاحیت مادر اثبات شود. نکته قابل توجه این است که حتی ازدواج مجدد مادر نیز خللی در حضانت وی ایجاد نمی کند.

بنابراین بر اساس قیمومیت در ایران حتی جد پدری نیز نمی تواند به دلیل ازدواج مجدد مادر حضانت را از وی بگیرد مگر اینکه در دادگاه اثبات کند وی صلاحیت نگهداری فرزند را ندارد و پس از مادر حضانت با جد پدری است.

پس در رابطه با پاسخ این سوال که قیمومیت چیست باید بگوییم قیومیت سرپرستی مالی و اداره مالی یک فرد می باشد و معمولا توسط دادگاه تعیین شده و بر عده ی مادر و یا پدر می باشد.

قیومیت فرزند یعنی چه
قیومیت فرزند یعنی چه

قیومیت فرزند یعنی چه

حال که با تفاوت حضانت و قیومیت آشنا شدیم زمان آن رسیده است که در رابطه با اینکه قیومیت فرزند یعنی چه صحبت کنیم. قیومیت فرزند به معنای بر عهده گرفتن امور مالی فرزند توسط یکی از والیدن آن می باشد. طبق قانون، هیچ یک از والدین حق ندارند در مدتی که حضانت کودکی بر عهده آن‌هاست از نگهداری او امتناع کنند و در صورت امتناع هر یک، حاکم باید به تقاضای دیگری، تقاضای قیم یا یکی از اقربا یا به تقاضای مدعی العموم، نگهداری کودکی را به یکی از ابوین یا غیره که حضانت به عهده اوست الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هر گاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تامین کند،.

این را به یاد داشته باشید که دادگاه فقط می‌تواند پدر یا مادری را که قانونا حضانت به او سپرده شده است به انجام وظیفه الزام کند. برای اطمینان از حفظ حقوق مولی‌علیه، قانون پیش‌بینی کرده است که دادستان می‌تواند اشخاصی را به عنوان ناظر بر عملکرد قیم تعیین کند.

برای مشاوره با بهترین وکیل خانواده در تهران و بهترین وکیل مهریه در تهران تماس بگیرید 02188939832.

ماده 1247 قانون مدنی در این خصوص باید مورد توجه قرار گیرد که می‌گوید: «مدعی‌العموم می‌تواند اعمال نظارت در امور مولی علیه را کلا یا بعضا به اشخاص موثق یا هیئت یا موسسه واگذار کند. شخص یا هیأت یا موسسه‌ای که برای اعمال نظارت تعیین شده است در صورت تقصیر یا خیانت مسئول ضرر و خسارت وارده به مولی علیه خواهند بود.»

لازم به ذکر است قیومیت در انگلیسی guardianship می باشد.

حق قیومیت حجر
حق قیومیت حجر

حق قیومیت حجر

در رابطه با حق قیومیت حجر و نحوه گرفتن قیومیت برای محجور باید بگوییم، اشخاص ذیر محجور و از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع هستند:

۱– صغار؛ ۲– اشخاص غیررشید؛ ۳– مجانین.

ماده ۱۲۰۸ قیمومیت حضانت: غیر رشید کسی است که تصرفات او در اموال و حقوق مالی خود عقلایی نباشد.

ماده ۱۲۱۰ هیچ کس را نمی‌توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آن که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد.

تبصره ۱: سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمری و در دختر نه سال تمام قمری است.

تبصره ۲: اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می‌توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد.

Custodial custody and guardianship
Custodial custody and guardianship

قیمومیت حضانت و قیمومیت

شرایط و الزامات قانونی تعیین قیم به صورت زیر می باشد:

قیم در دادگاه خانواده باید در اداره امور مالی محجور تحت قیمومیت غبطه و مصلحت وی را رعایت کند و باید از اعمالی که مضر به حال محجور می باشد بپرهیزد.

قیم مکلف است قبل از مداخله در امور مالی مولی علیه صورت جامعی از کلیه دارایی او تهیه کرده یک نسخه از آن به امضای خود برای دادستانی که مولی علیه در حوزه آن سکونت دارد، بفرستد و دادستان یا نماینده او باید نسبت به میزان دارایی مولی علیه تحقیقات لازمه به عمل آورد.»

قیم باید اموال ضایع شدنی محجور را بفروشد و از پول آن با رعایت مصلحت محجور مالی خریداری یا به ترتیب دیگری که به مصلحت باشد، رفتار کند.

مراقبت به درمان و بهداشت مولی‌علیه موضوع دیگری است که در زمره وظایف قیم قرار می‌گیرد. ماده 82 قانون امور حسبی تاکید می‌کند.

قیم باید هزینه زندگی محجور و اشخاص واجب‌النفقه او و همچنین هزینه معالجه آنها را در بیمارستان و غیره و هزینه‌های لازم دیگر از قبیل هزینه تربیت اطفال محجور را بپردازد.

قیم باید اسناد و اشیای قیمتی محجور را، با اطلاع دادستان، در محل امنی نگهداری کند و وجوه نقدی را که مورد احتیاج نیست در یکی از بانک‌های معتبر بگذارد، از وظایف قیم این است که لااقل سالی یک بار حساب تصدی خود را به دادستان یا نماینده او بدهد و هرگاه در ظرف یک ماه از تاریخ مطالبه دادستان حساب ندهد، به تقاضای وی و حکم دادگاه معزول می‌شود.

(ماده 1244 قانون مدنی) به علاوه مطابق ماده 1245 قانون مدنی «قیم باید حساب زمان تصدی خود را پس از کبر و رشد یا رفع حجر به مولی علیه سابق خود بدهد. هرگاه قیمومت او قبل از رفع حجر خاتمه یابد حساب زمان تصدی باید به قیم بعدی داده شود.»

پیشنهاد میشود با یک وکیل طلاق در تهران مشاوره بگیرید.

قیمومیت در قانون مدنی
قیمومیت در قانون مدنی

قیمومیت در قانون مدنی

در رابطه با قیمومیت در قانون مدنی و نفقه فرزند بعد از طلاق توافقی باید بگوییم: ماده 1227 قانون مدنی مقرر میدارد که محاکم، ادارات و دفاتر اسناد رسمی فقط کسی را به قیومیت خواهند شناخت که نصب او مطابق قانون توسط دادگاه به عمل آمده باشد.

مطابق ماده 1218 قانون مدنی، برای این افراد، قیم تعیین میشود: اطفالی که ولی خاص ندارند، مجانین و اشخاص غیر رشیدی که جنون یا عدم رشد آنها متصل به زمان صغر )کودکی( آنها بوده و ولی خاص نداشته باشند و مجانین و اشخاص غیر رشیدی که جنون یا عدم رشد آنان متصل به زمان صغر نباشد.

پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با قیومیت اشخاص حقوقی و همچنین نحوه گرفتن قیومیت فرزند با شماره تلفن ما در دفتر وکالت تهران تماس بگیرید 02188939832.

سوالات متداول

قیومیت فرزند به چه معناست و چه شرایطی دارد؟

قیومیت فرزند به معنای اداره امور مالی فرزند و همچنین مواردی همچون ازدواج وی و خروج از کشور توسط مادر و یا پدر. قیومیت فرزند دارای شرایط خاصی می باشد که داخل مقاله به صورت جامع در رابطه با آن صحبت کرده ایم.

معنی قیمومیت در حقوق ایران چیست؟

معنی قیمومیت در حقوق ایران سرپرستی مالی فرزند و یا یک شخص می باشد. داخل مقاله در رابطه با معنی قیمومیت در حقوق ایران به صورت جامع بحث کرده ایم.

قیومیت فرزند به چه معناست؟

قیومیت فرزند به معنای بر عهده گرفتن امور مالی فرزند از جمله هزینه خوراک و پوشاک، مدرسه و … می باشد. داخل مقاله در رابطه با قیومیت فرزند به صورت کامل صحبت کرده ایم.

نحوه ابطال قیومیت به چه شکل است؟

یکی از شرایط ابطال قیومیت این است که در صورتی که قیم به دلیل ارتکاب به جرم محکوم شود، قیومیت فرد از او سلب خواهد شد.

بیشتر بخوانید

رزرو وقت آنلاین و تلفنی

از مرکز وکالت تهران

آخرین مطالب

------

مشاوره شبانه روزی

02188939832
0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
خدمات وکالت

تیم وکالت تهران از سال 1388 مشغول به فعالیت‌های گوناگون در حوزه حقوقی و قضائی شده است. با داشتن روزانه تعداد زیادی از کاربر یکتا از طریق شبکه حقوقی (وبسایت‌ها) توانسته‌ایم تعداد قابل توجهی از کاربران نیازمند حوزه حقوقی را جذب کنیم. حال مشکلاتی در تمام این سال‌ها مردم را به خود درگیر کرده بود که ما برای آن راه حل ایجاد کردیم.

مسیریابی تا عدالت